Aerospace Engineering 411

Question #1: Background info about your career. (What is your career?)
Answer: My Career is Aerospace Engineering. Aerospace Engineers work with planes, rockets, and space craft. They either design, build, improve them.
Sources: Occupational Outlook Handbook 2008-2009

Question #2: How much will I earn? Salary (hourly, weekly, lifetime, annual)
Answer: My annual salary averages at $97,000 a year for the median pay. If I am at the top 10% of the pay I could be earning around $137,000 a year. About $2,634 a week. About $15 per hour if i work 24 hours a day. My lifetime earnings would be about $8,000,000
Sources: Occupational Outlook Handbook 2008-2009

Question #3: What are the requirements of my career? What degree is necessary? What specific courses in this college do I need? How many years? Qualifications? (Working hours, Expectations)
Answer: To start my career as an aerospace engineer I have to at least have a bachelors degree in engineer which could take 4 to 5 years. For some jobs I would need an advanced degree. If I ever do become successful in this field I would have to constantly be learning about the new developments in aerospace engineering.

Question #4: What are the benefits? (Medical, Retirement package)
Answer: Some benefits offered by this career are paid holidays, paid vacations, health insurance and pension plans.

Question #5: Whats a typical day in my career? (Pro's/ Con's)
Answer: Aerospace engineers usually work for forty hours a week. Either in a quiet laboratory or in a noisy airfield. I must be able to work long hours and be able to finish projects on time. I would basically need a lot of responsibility.

Question #6: How do I keep a balanced life with my career?
Answer: I think that Having normal work hours could benefit my family and I. If I work from 8 am - 6 pm I would be very happy.I would wake up early in the morning go to work and then leave at 6 in the afternoon and relax for the rest of the day.
Sources: Personal Thought/ Opinion

Question #7: Is my career in demand? Where?
Answer: With my career its a win loss situation. The demand for aerospace engineers is going down ,but the lack of degrees being granted means that there is a need to replace those jobs of retired engineers or engineers who have left the field. So basically I need to try my hardest to get a degree and then try to find a job supplier like NASA and see if they have any openings and then see if I qualify for their job.

Question #8: What colleges prepare me for my career? (3)
Answer: 1. Massachusetts Institute of Technology (MIT)
              2. Stanford University
              3.University of California, Berkeley

Question #9: How will I pay for college? (Loans, Scholarships, Financial aid)
Answer: My mom says i would probably pay with loans, but I would prefer to pay with scholarships.
Sources: My Mom

Question #10: How is my career beneficial?
Answer: My career is beneficial to the world because without planes we wouldn't have ever been able to travel long distances in a short period of time or we would have never landed on the moon.
Source: Self knowledge +